Groch żółty - super zanęta przynęta - 1 kg
opakowanie (torebka foliowa) 1 kg
nasiona paszowe
Groch żółty jest atrakcyjną zanętą i przynętą dla większości ryb karpiowatych. Przed gotowaniem groch należy opłukać i zalać zimną wodą na 24 godziny, aby napęczniał. Po tym czasie należy go przepłukać, zalać ciepłą wodą i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 godziny, aż będzie wystarczająco miękki. Poznajemy to po tym, że ziarno poddaje się pod naciskiem palca, ale jego połówki się nie rozdzielają.
Po ugotowaniu groch rozkładamy na ściereczce i suszymy. Największe i nie popękane ziarna wybieramy na przynętę, a pozostałe dodajemy do zanęty lub wykorzystujemy do nęcenia na łowisku. Groch na haczyk zakładamy w ten sposób, aby ostrze spinało obie połówki ziarna (najlepsze są do tego haczyki o dużym łuku kolankowym i krótkim trzonku).
Na groch można łowić cały rok, od wczesnej wiosny aż do jesieni. Najczęściej stosowany jest na rzekach jako klasyczna przynęta na jazie, klenie i brzany, ale dobrze biorą na niego także płocie, leszcze, karpie i liny.
Odpowiednio przygotowany jest nieodzowną przynętą którą każdy wędkarz powinien zabrać na wyprawę wędkarską.